In de ban van brood

Brood is vandaag de dag een ingewikkeld product met veel ingrediënten. Maar eigenlijk is het een heel simpel voedingsmiddel, het bevat maar drie ingrediënten: meel, water en zout. Echter door de industrialisatie van het product is brood, hoe brood bedoelt is minder makkelijk te verkrijgen.

Zoals Michael Pollan in de documentaire Cooked op Netflix benadrukt: geef je iemand een zak meel en water dan kan deze overleven. Je kunt hier brood van maken en dat maakt brood al eeuwen lang een belangrijk voedingsmiddel. De historie van brood komt uit het oude Egypte, waar het ontdekt werd doordat een bakje havermout met water begon te fermenteren.

Wat we vaak niet realiseren is dat in landen als Marokko of Italië brood bijna heilig is (in Marokko is dat ook echt zo, daarom mag je het niet met een mes snijden). Mensen brengen hun graan nog steeds naar een molenaar om er daar meel van te laten maken. De molenaar maalt de granen fijn en vervolgens wordt er thuis (of in de stadsovens) brood van gebakken. Brood heeft een rijke geschiedenis, het is een universeel product. In welk land we ook reizen, er is altijd brood te verkrijgen. De vormen van het brood zijn echter anders.

Brood is een ‘overlevingsproduct’. Het is een relatief goedkoop product, vergeleken met vlees en groenten en wordt het goed bereid dan is het voedzaam. Kijk je naar Expeditie Robinson dan krijgen de deelnemers een zak met meel en vers water. Dat is natuurlijk niet zomaar.

Brood is een product dat vaak ter discussie wordt gesteld. En dat is terecht. De term gluten horen we hierbij vaak langskomen. Gluten is een combinatie van twee type eiwitten. Deze eiwitten gaan een reactie met elkaar aan en dat zorgt ervoor dat het eiwit rekbaar is. Dit zorgt ervoor dat een brood een luchtige en stevige structuur krijgt. De gluten vangen de lucht in het brood. Daarom is een glutenvrij brood vaak minder volumineus, droger en is de smaakervaring totaal anders.

Veel van het brood dat we kopen in de supermarkt is niet het brood zoals brood ooit bedoelt is.

Commercieel brood bevat ongeveer tussen de 20-40 ingrediënten. Waar een zelfgebakken brood 3-4 ingrediënten bevat. In Nederland zien we de ambachtelijke bakker weer opkomen. Mensen verlangen naar goed brood. Zeker na alle negatieve publiciteit van de laatste jaren. Het basis product brood is een voedzaam voedingsmiddel waar niemand overgewicht van krijgt of ondervoed door raakt.

Het fermentatieproces is een belangrijk onderdeel van brood. Fermenteren is gebruik maken van bacteriën. Bacteriën zijn letterlijk overal, dus ook in de lucht. Het blootstellen van meel en water aan de lucht zorgt voor fermentatie. Tarwe, ook als het gemalen is is vrij lastig voor het lichaam om te verteren. Wordt het deeg voor langere tijd aan een fermentatie proces overgelaten worden de koolhydraten en gluten in het brood voor-verteerd door de bacteriën. Tegenwoordig wordt bakkersgist toegevoegd om brood zo snel mogelijk te laten rijzen. Wil je een brood wat op de traditionele manier bereid wordt, moet je kiezen voor een zuurdesembrood. Zeker als je gevoelige darmen hebt is dit sterk aan te raden. Het brood is vaak wat prijziger maar dat komt doordat het bereidingsproces arbeidsintensiever is.

Tegenwoordig zijn er in de supermarkt veel slechte tarwe producten te verkrijgen. Dat heeft ervoor gezorgd dat glutensensitiviteit of overgevoeligheid in het medische spectrum een term is die vaak opduikt. Daarnaast worden gluten te pas en te onpas toegevoegd aan producten. Echter zou je het originele product tarwe eten, wat op de juiste manier bereid is. Dan kan je lichaam hier over het algemeen goed mee omgaan.

Wat uiteindelijk lijdt tot de conclusie: Wat moet je eten als je gezond wilt leven? Echt eten! Dus hop hop hop de keuken in. Of ga op zoek naar een goede bakker bij jou in de buurt!

TIP: Bekijk op Netflix eens de documentaire van Michael Pollan – Cooked. Deze bestaat uit 4 afleveringen waarin de aflevering Air toegewijd is aan brood. Heb je dit gezien dan wil ook jij het kwaliteitsproduct brood en natuurlijk…. heus niet altijd. Maar als je iedere dag brood eet, kies dan voor een voedzaam brood.