ECHT eten, 10 tips voor als je boodschappen doet.

Wat moet je eten als je gezond wil leven? Echt eten! Zoals ik al benoemde in het artikel over brood. Maar wat is echt eten dan?

Alles wat ik in de supermarkt koop is toch echt?

Uhm… soort van. Alleen veel van dat voedsel is bewerkt, je herkend niet waar het van gemaakt is of er staat een ingrediëntenlijst op die maar niet ophoudt vol met woorden die je niet eens kunt uitspreken of in codetaal met allerlei E’s.

Veel etenswaren zijn geen product van de natuur maar van de wetenschap. Het is eten wat bedacht wordt in een laboratorium. Het product is in de basis gemaakt van voeding, maar vaak zijn er in het bewerkingsproces veel voedingsstoffen verloren gegaan (harstikke zonde dus!). Dit kan gebeuren door het machinale bewerkingsproces maar ook door het toevoegen van chemicaliën.

Hieronder 10 tips voor in de supermarkt. Maar eerst nog even: eet echte voedingsmiddelen. Vooral planten, granen, bonen en fruit! Eet niet te veel en zondig af en toe tegen alle regels in! Want de obsessie met eetregels maakt een mens niet gelukkig en dat is zeker zo slecht voor de gezondheid.

  1. Denk aan je overgroot oma: wat je overgroot oma herkend als voedsel is waarschijnlijk echt eten. Loop dus niet snel voorbij de vers afdeling. Een banaan is een banaan en een wortel een wortel. Herken je de kip in kipnuggets of aardappel in aardappelpuree poeder?
  2. Herken de ingrediënten: van echt eten kun je, je voorstellen hoe het er in onbewerkte vorm uitziet. Zoiets als calciumproprionaat heb je niet in je keukenkastje staan, en hoe het eruit ziet… dat is één groot vraagteken.
  3. Denk na! Is dit product voedzaam?: echt eten zorgt ervoor dat het lichaam gevoed wordt. Daar is VOEDING, eten dus voor bedoelt. Wordt het voedingsmiddel bewerkt dan heeft dit invloed op de vitamine, mineralen en antioxidanten in het voedingsmiddel. Voedzaam betekend ook dat er niet van alles is uitgehaald wat van nature in het product zit. Denk aan cafeïnevrije koffie of light producten. Er wordt iets uitgehaald om het vervolgens met iets chemisch op te vullen.
  4. Eet veel planten: voedingsdeskundigen en wetenschappers zijn het over heel veel zaken oneens. Maar over één ding zijn ze het eens: groente is gezond! Wie veel groente en fruit eet is gezonder en dus minder vaak ziek(1). Met planten bedoel ik alles wat aan een boom of struik of in de grond groeit. Producten die leven en groeien door water en zonlicht.
  5. Kan je voedingsmiddel bederven?: echt eten leeft en gaat dus dood. Kan je voedingsmiddelen bederven door rotting? Fantastisch!
  6. Kies voor vers: sla de groente en fruit afdeling niet over. Ga naar de markt en koop rechtstreeks van de boer of wie weet heb jij wel een tuin? Ooit gedacht aan een moestuin? Heeft je voedingsmiddel niet de halve wereld over gevlogen of is voor lange periode in een koelcel opgeslagen geweest? Des te beter!
  7. Is suiker of zoetstof het belangrijkste ingrediënt?: kijk je op een etiket dan staan de ingrediënten, op volgorde van hoeveelheid in het product vermeld onder de ingrediëntenlijst. Het belangrijkste ingrediënt staat als eerste vermeld. Kijk je op de ingrediëntenlijst dan wil je niet dat suiker één van de eerste drie ingrediënten is. Kijk je bijvoorbeeld op peperkoek dan zie je dat glucose-fructosestroop (een zoetstof) het eerste ingrediënt is. OEPS!
  8. Wantrouw producten met claims: vermeldingen zoals 0% vet zijn vaak helemaal niet van toepassing op het product. Soms bevatten deze producten van nature geen vet of bevat het 0% vet maar wel 90% suiker.
  9. Mijd een product met meer dan vijf-zes ingrediënten: hoe ingewikkelder het etiket, des te nepper is het voedingsmiddel. Houd het simpel!
  10. Vermijd smaakversterkers: De voedselindustrie is slim en weet dat wij een aangeboren voorkeur hebben voor zoet, zout en vet. Daarom voegen ze deze smaken toe aan producten. Maar eigenlijk is dit helemaal niet nodig. Hoe minder producten met smaakversterkers je eet hoe gevoeliger je smaakpapillen worden. Chips is een goed voorbeeld. Hierin zit E621 een smaakversterker die ons verzadigingsgevoel in de war schopt(2). Daarom is het zo lastig om maar één schaaltje chips te eten.

Houd deze 10 tips in je achterhoofd als je boodschappen gaat doen. En let op: supermarkten zijn over het algemeen hetzelfde opgebouwd. Vermijd het midden van de supermarkt zo veel mogelijk. Zeker als je heel veel honger hebt en boodschappen doet. Het verse voedsel – groente en fruit, brood, vlees en vis – staan langs de wanden. Bewerkt voedsel staat maak in het midden.

Bronvermelding:
1. Hu D, Huang J, Wang Y, Zhang D, Qu Y. (2014) Fruits and vegetables consumption and risk of stroke: a meta-analysis of prospective cohort studies. Geraadpleegd van http://stroke.ahajournals.org/content/strokeaha/early/2014/05/08/STROKEAHA.114.004836.full.pdf
2. http://www.natuurdietisten.nl/detail.php?id=610